Geschiedenis

Obras Sociais da Paróquia Nossa Senhora da Piedade, Itaúna, Minas Gerais, Brazilië.

Sociale Werk van de Parochie Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid, Itaúna, Minas Gerais, Brazilië.

De geschiedenis van de OSPNSP (OSPNSP is een vereniging in Brazilië) is begonnen op 27 augustus 1971. Pater Ben Rutten begon, samen met een groep parochianen van de juist opgerichte parochie NOSSA SENHORA DA PIEDADE (Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid), met sociaal werk met als doelstelling “het verbeteren van de leefomstandigheden van de mensen, door het organiseren van verschillende activiteiten”. Gericht op het verhogen van het sociale, culturele en educatieve welzijn van de mensen in de regio. Sindsdien is dit het doel van de medewerkers van de Obras Sociais (Sociaal werk), die in de loop van de tijd liefdevol de bijnaam Amigos Obras Sociais kregen.

In 1974 nam pater Giovanni (Jo van de Laar), medeoprichter OSPNSP, het werk over en adopteerde het. Sindsdien drukt hij zijn stempel en stijl op de sociale opbouw van de parochie Nossa Senhora da Piedade, waarbij hij al die jaren de gids en animator van vele activiteiten is geweest. 

Activiteiten, naast de opvang van kinderen, die o.a. georganiseerd worden zijn:

• Melkuitgifte voor pasgeborenen;
• Dokter- en tandartsconsultaties;
• Een bibliotheek ter stimulatie van het lezen;
• Begeleiden van volwassenen met analfabetisme;
• Videotheek.

De OBRAS SOCIAIS (OSPNSP) is een soort van paraplu, met materiele en financiële steun, waaronder de volgende onderdelen functioneren:

Creche Casa Betânia; Een crèche en kinderopvang met dagelijks kinderen in de leeftijd van 0 tot 3 jaar.
DoReMi; Een peuter- kleuter voorziening voor kinderen van 3 tot 6 jaar.
Retiro Santa Helena (RSH); Met kinderen die ’s middags basisonderwijs hebben op de staatsschool en op RSH buitenschoolse activiteiten hebben.

Bericht en citaat Pater Jo van de Laar:
Het moge duidelijk zijn dat kinderen niet ‘produceren’ maar wel ‘kosten’.

“We zijn zeer afhankelijk van eventuele giften integraal naar het werk van de OSPNSP. En gelukkig mochten we ook rekenen op hulp van familie, vrienden en vele bekenden in Nederland die geloven in ons werk hier en dat is niets meer, niets minder meehelpen dat onze kinderen, grotendeels van een gecompliceerd sociaal laag niveau, misschien toch de toekomst beter in het zicht kunnen krijgen en houden.”

“Het enige dat ik kan zeggen over de bijdrage vanuit De Stichting; dat het voor 100% besteed is aan kinderen, waarvan de meesten kansarm. We proberen een ambiance en veilige omgeving te creëren waar de kinderen aan bod kunnen komen en hopelijk een betere toekomst kunnen ingaan. En dat is het eigenlijk. Wij hebben in het verleden steeds geprobeerd om middelen aan te boren en te verzamelen om dat te doen waar we in geloven.”

– Giovanni van de Laar


Amigos

Pater Jo (Giovanni) van de Laar, geboren in het Brabantse Someren-Eind, is al meer dan 50 jaar actief als priester in het Braziliaanse Itaúna, in de staat Minas Gerais net ten zuidwesten van Belo Horizonte. Eind jaren 80 toen familie en vrienden Pater Giovanni bezochten en inzicht kregen in zijn opbouwwerkzaamheden voor de medemens werd het al snel duidelijk dat hiervoor veel geld en middelen nodig waren. Zij hebben het verhaal gedeeld en in 1990 is een rekening geopend waarop geld gestort kon worden ter ondersteuning van dat goede doel.

In de loop van de jaren en tot op de dag van vandaag zijn er vele mensen, familie, vrienden en begunstigers die het werk promoten en financieel ondersteunen. Om dit ook voor de toekomst te kunnen borgen is het idee ontstaan om hiervoor een stichting in het leven te roepen.